četvrtak, 17. kolovoza 2017.

Mađarska 2017: Mohač i Pečuh


-Kada mi je na Facebook stigla poruka od cure u vezi ovog izleta, iskreno sam prvo pomislila da se zeza sa mnom jer nikad nismo imali izlet u pola ljeta. Dogovorila sam se s njom da zajedno odemo kod ravnateljice i ispostavilo se da je sve istina i ravnateljica nas je stavila na popis.

-Izlet je bio organiziran kako bih djeca u Mohaču koja uče hrvatski jezik čula izvorne govornike. Prvo je to trebao biti tabor u kojem bi mi bili par dana u kućama te djece i s njima se družili, razgledavali grad i tako dalje, ali na kraju zbog prekasno dobivenog dopuštenja organiziran je jedan dan. 

-Krenuli smo 18.7. i meni je bilo izuzetno naporno jer sam se protekli dan tek vratila iz Fažane. Išlo je nas nekoliko jer je bilo ograničen broj mjesta,  a i nemaju svi u osnovnoj školi osobne. Na granici su nam pregledali osobne, a kada smo stigli u Mohač imali smo doručak u "Knjižnici hrvatskih Šokaca" (nadam se da se tako zove, ispravite me ako griješim). Nakon doručka slijedilo je predstavljanje.


-Posjetili smo "Muzej mađarskih buša" u kojem sam bila prije 3 godine. Sve te lutke, maske i sveukupno sama izložba je lijepo uređena i zanimljivo je to vidjeti. Naravno, čuli smo i legendu o tome, te i običaje za karneval koji kod njih traje više dana.
-Vlakićem smo obišli Mohač izvan centra. Vidjeli smo mađarske kuće, škole, crkve.. Samim time mogli smo si i predočiti život u Mohaču što se u centru grada toliko i ne vidi.-Posjetili smo i mlin "Sveti Nikola". Naučili smo na koji način radi mlin te se i sami iskušali u pokretanju kotača. Iako na prvi pogled izgleda zaista lagano, zaista nije tako jer ti imaš osjećaj da se penješ, a zapravo se ne mičeš sa mjesta.-Nakon ručka u knjižnici krenuli smo za Pečuh koji je udaljen približno sat i pol od Mohača. Posjetili smo zoološki vrt u Pečuhu, na trgu smo pojeli sladoled i imali malo slobodnog vremena za kojeg sam ja sa kolegicom šetala i tražila mjenjačnicu koju na kraju nismo pronašle.


-Za vrijeme večere koju nisam jela jer ja stvarno ne volim takvu vrstu pice, podjelili su nam male magnete kao uspomenu te smo krenuli kući.-Magnet je stvarno lijepo i kvalitetno odrađen, a što se tiče mojeg utiska bilo je lijepo jer smo vidjeli nove stvari, jedino hrana kao i na ostalim izletima nije nešto najfinije, ali male pogačice su uistinu bile po mom ukusu.

Broj komentara: 8:

 1. Kroz Madjarsku sam jedino prolazila kad sam isla u drugu drzavu. No, sad mogu da ti kazem da si me zainteresovala i za samu zemlju. Taman znam da nije samo Budimpesta tako lepa. Divne slike, drago mi je da si se lepo provela!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti! Nisam bila u Budimpešti, no ovdje gdje sam bila je stvarno lijepo. Jedino hrana je za nas strance malo čudna, ali uvijek postoji fast food. :)

   Izbriši
 2. Ajme predivne fotografije! Zaista si uspela da nam preneses svu lepotu madjarske kroz ove fenomenalne slike!

  Visit me, and follow. See you soon. Maleficent

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala ti! Drago mi je što ti se sviđaju, i što sam uspjela da prenesem taj ugođaj. :)

   Izbriši
 3. Predivne fotografije! Ja nikada nisam bila u Mađarskoj i baš se me zainteresirala za tu zemlju!

  Vodić kroz Instagram fotografije: moonstears

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala! Mađarska ima vrlo lijepu arhitekturu, kao i tradiciju. Meni je Mađarska relativno blizu, te bi stvarno žalila da nisam išla. :)

   Izbriši
 4. Prelijepe fotografije. Uzivala sam citajuci ovaj post.Odlican je!

  Posjeti moj blog bilo bi mi drago: http://stroongana.blogspot.hr/

  OdgovoriIzbriši